Şömine yakıtında odunun önemi

Odun; en ekolojik, kokusuz zararsız ve külü az olan katı yakıttır. Odun, kesiminden 18 ay sonra en ideal kullanım noktasına gelir. İlk kesimde %75 olan su oranı, 18 ay sonra %18 olan ideal orana gelir. Odun, içindeki % 42 oranında oksijen sayesinde kapalı sistem şömine haznelerinde yüksek performans sağlar. Eğer şöminenizin yeterince performans sergilemediğine inanıyorsanız ;

  1. Yakma talimatını tekrar dikkatle okuyup uygulayınız.
  2. Yaktığınız odunun miktarına ve kalitesinin yeterliliğine bakınız.
  3. Yakılan odun, yeterli enerjiyi sağlamıyor demektir. Bu durumda, yakıtın kalitesi ve türü önem kazanmaktadır.
  4. Yakma talimatında belirtildiği gibi; ilk yakımda yeterli alt yapıyı oluşturmak ve ateşin gücünü ortaya çıkarmak için, tahta ve yarılmış odunlarla takviye yapınız.
  5. Odununuzu, yağmur mevsimi başlamadan temin edip hava alan, fakat ıslanmayacak bir yerde muhafaza ediniz.
  6. Şömine yakarken oduna takviye olarak, çabuk tutuşan ve kalori veren sıkıştırma odunu tercih ediniz.
  7. Kuru odunda %15 civarında olan nem, ıslak odunda %50 civarındadır. Islak odun yakıldığı takdirde , nemin buharlaşması için çok odun tüketimi gereksinimi yanında düşük performans ortaya çıkacaktır. Bu nem, haznede paslanma ve camda islenme yapacaktır.
  8. Kuru odunda kilo başına 3600 kalori varken, ıslak odunda 1500 kalori olup aradaki fark; iki misli tüketim ve %60 daha az ısı performansı anlamına gelir.
  9. Kalori değeri en yüksek olan odunlar sırasıyla; meşe, kayın, çam ve kavaktır. Yakıtın kalitesi, türü ve kullanımı da performansı doğrudan etkiler.